Alıç Tescil Çalışması Başarı İle Tamamlandı

Hatay’ın Belen İlçesinde yoğun olarak yetiştirilen ve özellikle kalp hastalıkları üzerine olumlu etkileri bulunan bunun yanında yüksek tansiyonun kontrolünü sağlayan ve yüksek C vitamini içeriğine sahip olan son yılların popüler meyvesi alıç, seleksiyon ıslahı çalışması ve 5 yıllık gözlemlerin ardından üniversitemiz tarafından tescil ettirildi.

Alıç Tescil Çalışmasını başarıyla tamamlayan Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Öğretim Üyeleri, alıç türünde ülkemizde ilk olarak ıslah edilen çeşide “Sultan” adını verdiklerini belirttiler. Üniversitemiz öğretim üyeleri gerçekleştirilen proje ile alıçta yaşanan çeşit belirsizliğini de gidermiş oldular.

Proje lideri Doç. Dr. Oğuzhan Çalışkan, Prof. Dr. Safder Bayazıt ve Doç. Dr. Kazım Gündüz, ıslah edilen “Sultan” alıcının bölgemiz ve ülkemiz için üretim potansiyeli yüksek bir çeşit olduğunu belirttiler.

Önemli Bir Başarı
Alıç çeşit tescili sonucunda Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Okan Şener, Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kazım Mavi, proje araştırıcıları Doç. Dr. Oğuzhan Çalışkan ve Prof. Dr. Safder Bayazıt tarafından oluşturulan heyet Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya’yı makamında ziyaret ettiler. Ziyaret sırasında konuşan Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Okan Şener Ziraat Fakültesi olarak farklı konularda gerçekleştirilen bilimsel araştırmaların artarak devam edeceğini belirtti.

Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Kaya ise toplum yararına önem arz eden her türlü projeye desteklerinin devam edeceğini belirterek, bu tescilin ülkemizde ilk olarak Üniversitemiz adına alınmasının büyük bir başarı olduğunu dile getirdi.

Kasım 2018’de tescil edilen “Sultan” alıç çeşidinin fidan üretimi gerçekleştirilecek ve alıç yetiştirmek isteyen üreticilerin hizmetine sunulacak.