E-Kaynaklara Kampüs Dışı Erişim Ayarları

Kütüphane Kampüs Dışı Erişim

Veritabanlarına Kampüs Dışı Erişim

Elektronik dergi ve veritabanlarına kampüs dışından erişim üniversitemizin kütüphanesinin abone olduğu süreli yayınların elektronik versiyonlarına ve lisanslı veritabanlarına erişim firmalar ile yapılan lisans anlaşmaları gereği erişim sadece IP adresi kontrollü sağlanmaktadır. Çalışma saatleri dışında ve tatil günlerinde bu servislere kampüs dışından ticari internet servis sağlayıcıları üstünden erişebilmeniz için Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından bir Proxy Sunucusu kurulmuştur.

Söz konusu servislere kampüs dışından erişim için internet tarayıcınızda yapmanız gereken değişiklikler aşağıda detaylı olarak açıklanmıştır.

MKÜ Kütüphane Kaynaklarına Erişim için Vekil (Proxy) Ayarları

Mustafa Kemal Üniversitesi tarafından abone olunan süreli/süresiz yayınlara, üniversite dışından erişmek için vekil(proxy) ayarlarının yapılması gerekmektedir. Kullandığınız tarayıcıya göre aşağıdakilerden birisini yapınız.

Internet Explorer Kullanıcıları
Tarayıcınızı açtıktan sonra Araçlar Menüsünden Internet Seçenekleri'ni tıklayın. Açılan penceredeBağlantılar sekmesine gelin. Buradan Yerel Ağ Ayarları düğmesine tıklayın. Açılan pencerede Yerel ağınıziçin bir proxy sunucu kullan seçeneğine tıklayın.Adres alanına vekil.mku.edu.tr yazın B.Nok. alanına3128 yazın.

Tamam ve Tamam düğmelerine tıklayarak pencereleri kapatın. Not: Sadece kütüphane kaynaklarına erişmek için vekil (proxy) sunucusunu kullanın, diğer durumlarda bağlantınız yavaşlayabilir, üniversite bağlantılarındaki aksaklıklar internet erişiminizi engelleyebilir. Günlük kullanımda  Yerel ağınız için bir proxy sunucu kullan seçeneğinin önündeki işareti kaldırın.

Adres satırına http://kutuphane.mku.edu.tr/ yazdığınızda size Kullanıcı Adı ve parolası soracaktır. Kullanıcı adı olarak mku e-posta kullanıcı adınızı (mbaser@mku.edu.tr için mbaser) ve parolanızı yazın.

FireFox Kullanıcıları

Tarayıcınızı açtıktan sonra Araçlar Menüsünden Seçeneklere tıklayın. Açılan pencerede Gelişmiş sekmesine tıklayın. Bu sekmenin altından Ağ sekmesine tıklayın. Bağlantı kısmındaki Ayarlar düğmesine tıklayın.

Vekil sunucuyu elle ayarla seçeneğini işaretleyin. HTTP vekil sunucusu alanına vekil.meku.edu.tr ve iletişim noktası alanına 3128 yazın.Tamam ve Tamam düğmelerine tıklayarak pencereleri kapatın. Not: Sadece kütüphane kaynaklarına erişmek için vekil sunucusunu kullanın, diğer durumlarda bağlantınız yavaşlayabilir, üniversite bağlantılarındaki aksaklıklar internet erişiminizi engelleyebilir. Günlük kullanımda  Vekil sunucu ayarları seçeneğinin önündeki işareti kaldırın.

Kütüphanemizin abone olduğu elektronik kaynaklara kampüs dışı erişim ayarları.